Oriol Junqueras i Vies

Candidat a la Presidència

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras

Barcelona, 1969

 

És el President d’Esquerra Republicana des de l’any 2011. També és diputat al Congrés i eurodiputat electe. Des del 2 de novembre del 2017 és també pres polític i està acusat de rebel·lió i sedició, unes acusacions que no admet ni reconeix ja que, com va dir durant el judici al Suprem, "votar no és delicte; impedir-ho per la força, sí". Ha estat alcalde de Sant Vicenç dels Horts (2011-2015), eurodiputat (2009-2011), diputat al Parlament de Catalunya i vicepresident de la Generalitat, fins que va ser cessat de forma il·legítima mitjançant l’article 155 de la Constitució.

 

En l’àmbit acadèmic, és historiador i professor d'universitat. Concretament, és llicenciat en Història Moderna i Contemporània, doctor en Història del Pensament Econòmic per la Universitat de Barcelona i va exercir la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Parla català, castellà, italià, anglès i intenta aprendre una mica de xinès. Més enllà de la seva carrera acadèmica i política, ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació, com ara Catalunya Ràdio, RAC1 i RNE, i ha sigut guionista i assessor en sèries documentals de televisió com L'Onze de Setembre de 1714, Els maquis: la guerra silenciada, Conviure amb el risc i Barcelona sota el franquisme. També he estat autor i coautor de més d'una desena de llibres. I, com a curiositat, ha treballat a l'estudi secret del Vaticà.