Programa i organigrama

 

«Les idees i la lluita no viuen sense organització»

Antonio Gramsci

 

Fa vuit anys que tinc l’honor de ser el president d’Esquerra Republicana gràcies a la confiança que m’heu fet tots aquest anys. Una tasca que he desenvolupat al costat de la imprescindible Marta Rovira, i al costat d’un equip de gent molt ampli, de tots els membres de l’Executiva, i també dels treballadors i treballadores, de la militància, amics i molta gent que ho ha donat tot i que ha estat protagonista aquests últims anys del que l’organització i el país han necessitat.

Lluny queda aquell Congrés de Girona del 2011, però des de llavors hem sabut retornar Esquerra Republicana al centre del debat polític i social, hem sabut sumar complicitats i confiances i obrir-nos a la pluralitat de veus que ens enriqueixen, i hem sabut fer d’Esquerra Republicana una eina útil per a la ciutadania i per al nou país que ens toca construir. I això s’ha traduït en més suport electoral; hem afrontat diversos cicles electorals amb una tendència creixent que s’ha anat consolidant. Des de la victòria a les eleccions europees del 2014, fins als resultats excel·lents del darrer cicle.  

Aquest 2019 tornem a celebrar un nou Congrés Nacional d’Esquerra Republicana que ha de servir per continuar enfortir-nos i construint una organització oberta i transversal, generosa però ambiciosa i prou forta per superar els reptes que el context ens ha situat al davant.

I és que el moment és extraordinari tant per al país com per al partit. Som a les portes de la sentència del judici a la democràcia, amb part de la direcció del partit a la presó i a l’exili i amb centenars de càrrecs d’Esquerra Republicana imputats i perseguits per la justícia espanyola per defensar la democràcia, la República i el dret de tot un poble a decidir el seu futur polític. Aquesta repressió que ens voldria fer abandonar és totalment  ineficaç.

Per això som aquí: ens tornem a presentar precisament també per això, per plantar cara a la repressió, per continuar lluitant contra tots aquells que ens van voler decapitats. I ho fem de la millor manera possible, en equip, perquè conjuntament podrem superar les dificultats que ens imposa la repressió, com hem fet fins ara i com continuarem fent a partir d’ara: un equip de gent de confiança que ens permetrà continuar caminant endavant.

Tenim les nostres conviccions i els nostres objectius intactes i seguim amb tota la voluntat de continuar enfortint-nos i preparar-nos per als reptes de futur, per als nous embats que vindran, perquè hi seran, i també i sobretot per saber retornar la confiança a la ciutadania després del període electoral que hem tancat recentment amb uns resultats excepcionals.

S’obre, per tant, un moment d’oportunitat, de saber treure novament el millor de nosaltres per continuar contribuint a bastir un futur de drets i llibertats. Aquest és el meu compromís i el compromís de la gent que formem aquesta candidatura.

Aquest compromís que hem tingut sempre, al llarg de la història, és el que ara tornem a posar al servei del país per continuar sumant per avançar i construint les confiances necessàries per arribar a la República Catalana, a la llibertat i a la justícia.

Amb el compromís de sempre, us presento aquesta candidatura, liderada novament pel tàndem Junqueras - Rovira, que espero que tingui la confiança de la militància d’Esquerra Republicana.

 

Oriol Junqueras

 

 

 

Fem d’Esquerra Republicana una eina útil per a la ciutadania i per al país

 

Els resultats electorals del darrer cicle han situat Esquerra Republicana en la posició de lideratge de la lluita per la independència i la justícia social. Després de 80 anys, hem guanyat les eleccions municipals i les eleccions generals a Catalunya, superant per primera vegada el milió de vots. Som més presents que mai i tenim més força que mai des dels anys 30 a governs i institucions. Cal enfortir Esquerra Republicana per garantir assumir el lideratge polític que li correspon, en el marc d’una societat i d’un moviment independentista plural i divers.

Volem ser l’eina més útil per servir els càrrecs electes i institucionals que, a la vegada, han de servir les necessitats i el futur de la ciutadania. Ara és el moment de continuar enfortint l’organització i adaptar-la al creixement i a la suma de la gent que s’ha incorporat al projecte els últims anys.

Liderar també vol dir contribuir des d’Esquerra Republicana a traçar una estratègia conjunta i consensuada entre els diversos actors del moviment independentista. Una estratègia política que s’ha de dirigir al 80 % de la població de Catalunya que comparteix el referèndum com a sortida al conflicte amb les institucions de l’Estat espanyol, que rebutja la repressió i que participa dels valors republicans. Esquerra Republicana és l’única formació política en condicions d’abanderar aquesta lluita conjunta del 80 % de la població catalana.

Perquè el país continuï avançant cap a la República Catalana. Un país independent, socialment just i transparent. Un país que posi tots els recursos públics a generar oportunitats per a tothom i a combatre qualsevol tipus de desigualtat. En definitiva, hem de continuar sent un instrument útil a la ciutadania i adaptat als nous temps per aconseguir el país que anhelem.

 

Aquest és el nostre compromís, i ho farem:

 

1. Amb un lideratge compartit, generant consensos i amb comunicació permanent

Amb la situació de repressióque pateix l'organització, és més necessari que mai refermar els lideratges que voldrien liquidar i, a la vegada, treballar per enfortir l'organització a còpia de generar un equip de gent preparada per assumir responsabilitats. Per això proposem la nova figura de Coordinador Nacional, que ha de treballar conjuntament amb l’adjunta a la Secretaria General per encapçalar el dia a dia del partit.

Cal clarificar les funcions i responsabilitats de cadascú i els espais idonis per prendre les decisions per continuar aprofundint en generar consensos. El consens ha de continuar sent la manera prioritària de prendre les decisions.

 

En aquest sentit, volem potenciar i canalitzar els debats interns de l'organització davant les decisions i els reptes que ens planteja la situació política actual amb la participació de la militància.

 

Cal continuar millorant la comunicació del partit, tant en l’àmbit extern com en l’intern, garantint que la informació circuli de forma bidireccional. És per això que és important desenvolupar noves eines de consulta a la militància i l'adaptació de la Intranet.

 

Així mateix, proposem:

 • Apoderar el Consell Nacional com l’espai de debat de referència.
 • Reactivar el Consell Assessor com a espai de reflexió, consulta, coneixement i incidència estratègica. Que sigui l'òrgan que reculli l’experiència política republicana però també obert a les aportacions de persones externes. Per això, farem la reforma estatutària que calgui perquè la presidència del Consell Assessor formi part de l’Executiva Nacional i la Permanent.
 • Continuarem celebrant i potenciant les assemblees territorials necessàries i altres instruments per compartir els debats amb tota l’organització.

 

2. Fent créixer el partit amb una militància activa, diversa i implicada

Enfortir el partit també vol dir incrementar la militància per tenir més base social, garantir més el debat, tenir més representativitat i més participació. Ser militant d’Esquerra Republicana ha de ser motiu d’orgull. Som un partit polític i, com a tal, estem sotmesos a un doble “control”: el de la militància i el de l’electorat. Reivindiquem-nos!

Per això:

 • Impulsarem un projecte per incrementar la militància d’Esquerra Republicana.
 • Explorarem noves formes de vinculació amb el partit. Volem superar la forma de la militància clàssica, obrir el partit i saber integrar activament a l’organització part del capital del nostre entorn en altres formes de participar a Esquerra Republicana. Per exemple, impulsant la figura del republicà/republicana, potenciant la militància sectorial, etc.
 • Continuarem desplegant i consolidant el Projecte de Ciutadania, de participació de persones d'orígens diversos en el si de l'organització.

 

3. Amb un partit obert i vertebrat territorialment

Volem reforçar la cultura política que ens permet ser partit tipus moviment i institucional alhora, ser al carrer i als governs, mantenint la coherència.

En una societat altament organitzada per moviments socials, Esquerra Republicana es planteja el repte de trobar les fórmules de cooperació i col·laboració amb els moviments del seu entorn amb qui comparteix els mateixos objectius socials i polítics, els mateixos objectius de progrés. En aquest sentit, a més del moviment independentista, hem de formar part del moviment i la xarxa feminista, ecologista, defensora dels drets laborals, d’un habitatge digne, d’un internacionalisme basat en els drets humans i els reptes globals.

Més enllà del Principat, Esquerra Republicana té un projecte polític basat i estructurat per al conjunt de la Nació, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, i, en aquest sentit, resulta imprescindible bastir una estratègia efectiva per assolir els nostres objectius a tots i cadascun dels seus territoris. Per això explorarem noves maneres de coordinar les territorials del partit als Països Catalans, perquè tots els territoris se sentin amb el mateix pes específic i no supeditats a les decisions estratègiques dels altres.

Per fer-ho:

 • Crearem la Vicesecretaria General de Vertebració Territorial i Partit Obert, des d’on es treballarà la coordinació de les territorials dels Països Catalans, el creixement del partit, l’entorn, els moviments socials i la mobilització, tant en l’àmbit nacional com en el territorial.
 • Desplegarem un projecte transversal de cooperació amb els actors socials, culturals, econòmics i polítics del país.

 

4. Per consolidar la revolució feminista

Hem avançat molt en els darrers quatre anys pel que fa a la participació política de les dones a Esquerra Republicana. L’aprovació del Pla d’Igualtat ens ha permès, entre d’altres, començar a implantar la paritat als òrgans col·legiats del partit i assolir objectius ambiciosos com les llistes cremallera. Però encara queda feina per garantir que els nivells d’implicació, participació i responsabilitat al nostre partit siguin equiparables entre dones i homes.

Per això:

 • Consolidarem la feminització i apostarem per la feministització del partit. En la renovació dels òrgans col·legiats, s’incorporarà la paritat com a premissa, tal com demostra aquesta candidatura que és completament paritària. Volem continuar incorporant les dones en els espais de decisió i adaptar aquests espais i les rutines organitzatives per aconseguir-ho.
 • Volem continuar incorporant la mirada de gènere en els posicionaments i les polítiques: que sens visibilitzi com un partit feminista.
 • Desplegarem el recentment aprovat Protocol per a la prevenció i l’abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe i serem inflexibles a l’hora d’aplicar-lo; no es pot tolerar cap violència masclista ni envers cap altre col·lectiu a la nostra organització.
 • Continuarem amb el desplegament i compliment del Pla d’Igualtat.
 • Cal que continuem sensibilitzant i formant l’organització.

 

5. Per respondre a l’emergència climàtica

Tant l’evolució preocupant de la situació mediambiental com l’onada de mobilitzacions que va prenent força ens exigeixen tractar la crisi climàtica com la crisi de supervivència que representa. És imprescindible i urgent que prenguem mesures, tant individuals com col·lectives, per revertir aquesta situació abans no sigui massa tard. Des d’Esquerra Republicana volem liderar aquesta transició ecològica que ens ha de dur a un nou model energètic, de mobilitat, de consum… per portar-la a les institucions i fer-la efectiva.

Per fer-ho:

 • Crearem la Secretaria Nacional de Transició Ecològica, que lideri l’acció política que ha de permetre la implantació d’aquest nou paradigma al nostre país.
 • Vetllarem perquè aquest sigui un projecte ampli, transversal i coordinat a totes les àrees del partit, parlaments i institucions on som presents.
 • Impulsarem aquestes polítiques de forma coordinada en clau europea; continuarem treballant intensament dins el grup de l’ALE - Els Verds al Parlament Europeu.

 

6. Liderant des del municipalisme

Les darreres eleccions municipals ens han situat com el primer partit municipalista del país. Tenim el repte de donar el millor servei a tota aquesta estructura municipal i supramunicipal. Per això ho farem des de dues secretaries nacionals: la d’Estratègia Municipal i la de Coordinació Municipal, que faran:

 • Acompanyament i assessorament polític i tècnic als electes locals en els àmbits que afecten la gestió diària.
 • Formació, elaboració de continguts formatius i coordinació de la formació en els diversos àmbits sectorials i territorials.
 • Compartir i capitalitzar els coneixements i l’experiència: trobades temàtiques, elaboració d’un manual i recull de bones pràctiques, etc.
 • Coordinació de les polítiques a dur a terme a les entitats supralocals: consells comarcals i diputacions
 • Gestió de les entitats municipalistes: ACM, FMC, FCCD, AMI, Localret, AMTU, entre d’altres.

 

 7. Fent aflorar el talent i valorant el coneixement

El partit som les persones que en formem part. Hem de posar les millors persones per a cadascun dels llocs. Això vol dir detectar el talent que tenim al territori i a l’entorn, potenciar els aspectes més forts i treballar els punts més febles de cadascú, ser capaços d’atreure coneixement i professionals qualificats.

Per això:   

 • Crearem una nova àrea de desenvolupament de les persones: inclourà formació, plans de carrera, construcció de lideratges, biblioteca del talent, etc.
 • Millorarem el tractament professional i humà de les persones treballadores del partit i de l’entorn. Es tracta de treure el millor de cadascú, trobar les millors persones per a cada lloc, etc.
 • Farem formació en nous àmbits que han esdevingut estratègics (mediació, negociació, política internacional, feminisme, ecologisme).

 

 8. Amb valors republicans i radicalitat democràtica

La nostra acció política ha d’estar guiada per valors com la transparència, l’austeritat, el compromís amb l’interès general per sobre d’interessos particulars, l’honestedat en les nostres actuacions, la priorització de la deliberació pública per sobre la política de passadís. Però els valors no s’expliquen, s’exerceixen i es demostren en el dia a dia.

 

Per això:

 • Tornarem a fer una campanya interna de sensibilització i apropiació del Codi de conducta.
 • Donarem a conèixer a la nova militància i als nous càrrecs electes el Codi ètic i el Codi de conducta d’Esquerra Republicana per coresponsabilitzar-los del compromís republicà en l’exercici de la política.
 • La conducta de tota l’organització, des de la direcció fins a la militància de base, passant per les persones treballadores del partit, ha de ser de respecte als companys i companyes, en el tracte personal i en les reunions.
 • Establirem un sistema d’informació i de rendició de comptes a la militància dels resultats de la compliance i el protocol normatiu intern perquè l’organització sigui conscient de les conductes sancionades internament.

 

9.- Promovent el pensament polític

La nostra acció política ha de lluitar per evitar que el poder, tant públic com privat, es concentri en poques mans, i ha d’assegurar que una ciutadania participativa i compromesa amb el bé públic en pugui exercir el control.

Per traduir aquests principis a polítiques públiques, cal garantir el funcionament i la coordinació dels laboratoris d’innovació política del partit: les sectorials, perquè serà d’on extraurem les eines amb les quals construirem l’esquerra majoritària del nou país, que serà republicana.

 

Per això:

 • Impulsarem la feina que es fa des de les sectorials, potenciant-ne la visibilitat i la coordinació amb els espais parlamentaris i institucionals. Hem d’aprofitar i optimitzar el treball sectorial en tots els àmbits.
 • Crearem els espais necessaris perquè les sectorials puguin compartir i debatre sobre temes transversals que es poden abordar des de més d’una òptica.
 • Assegurarem que les sectorials i la Secretaria de Formació mantinguin una relació i un feedback constant que els permeti coordinar-se.

 

 

10. Amb un ferm compromís pels drets i les llibertats

Superem la repressió que ens vol aturar. Creem la Vicesecretaria General de Drets i Llibertats i Lluita antirepressiva que ens ha de permetre:

 • Ajudar a superar les dificultats que imposa la repressió a la nostra organització.
 • Garantir el suport humà i necessari a totes les persones represaliades i a les seves famílies.
 • Construir una xarxa de suport i solidaritat amb la resta d’actors socials i polítics.
 • Centralitzar i coordinar les estratègies de defensa i litigació internacionals.
 • Dissenyar i implementar una estratègia antirepressiva i assegurar-ne la coordinació amb la resta d’actors de la societat catalana que vetllen pels drets civils i polítics, els drets humans i la democràcia.

Incorporarem els presos i les preses polítics, els exiliats i les exiliades a l’equip de direcció del partit, de manera que la Carme Forcadell i la Dolors Bassa puguin coliderar l’Assemblea Nacional de Dones, la Meritxell Serret participi en l'acció internacional i el Raül Romeva contribueixi en l'anàlisi política, la prospectiva i la definició de l’estratègia.

 

11. Liderant la construcció de l’estratègia unitària per fer realitat la República

El moviment independentista és i ha de continuar sent plural i divers. Considerem important preservar aquesta diversitat però, alhora, poder bastir amb la resta d’actors del moviment una estratègia consensuada per assolir l’objectiu compartit de fer realitat la República Catalana.

 

Per això:        

 • Continuarem sumant per fer el moviment independentista més ampli i més fort. La nostra força és la gent, per això hem de perseverar en aquesta línia.
 • Treballarem per reforçar i impulsar espais de consens dins el moviment independentista que permetin acordar l’estratègia amb la resta d’actors i consensuar les respostes de país a fites com la sentència del Judici del Suprem.
 • Continuarem treballant per buscar solucions polítiques al bloqueig actual de l’Estat, per aconseguir exercir el dret a l’autodeterminació en un referèndum vinculant amb reconeixement internacional.
 • Ho farem amb aliances i complicitats internacionals.

 

12. Reforçant l’àrea d’internacional del partit

Continuarem treballant per millorar i ampliar aquesta àrea del partit que ha esdevingut clau per fer arribar millor als interlocutors a l’exterior el nostre missatge europeista i internacionalista, com també els objectius polítics de la nostra organització. Necessitem continuar explicant-nos, fent-nos conèixer i teixint complicitats amb la resta d’Europa i el món i tenim el grup parlamentari al Parlament Europeu i la Sectorial d’Internacional com a eines indispensables per treballar-hi. L’exili a Ginebra de la secretària general, Marta Rovira, l’hem de convertir en una oportunitat. Posarem tots aquests instruments al servei de:

 • Mantenir i reforçar les aliances amb partits i moviments europeus i internacionals.
 • Denunciar la política repressiva de l’Estat espanyol, l'existència de presos i preses polítics, d’exiliats i exiliades i la vulneració de drets i llibertats sent presents en els principals fòrums i espais de debat i internacionals sobre drets humans

 

Organigrama: